Sunday

sedetik ke belakang

Anak-anak.
Kanak-kanak.
Mereka mampu menarik perhatian kita.
wajah suci mereka mampu membuat kita(saya) terpaku merenung mereka

*Teringat suatu ketika dahulu,seorang ibu saudara gemar membawa saya,seorang abang,seorang kakak dan seorang adik lelaki yang ketika itu kami hanya 4 beradik,berjalan-jalan di sekitar bandar Kuala Terengganu.selalu je belanja kami,dan selalu bersama kami ke mana saja kami pergi sama ada bercuti atau ke majlis tertentu.dah jadi macam adik-beradik kami pula.best betul saat tu.tergelak sendirian tatkala teringat satu peristiwa.ada satu hari,kami dibawa bersiar-siar dengan bas.aduhai,kami ini tidak pernah pergi ke bandar menggunakan bas.itulah first time kami naik bas.haha.kelakar betul kanak-kanak itu. *

indah bukan pada saat bergelar kanak-kanak.

Kini,giliran kami pula yang memimpin tangan anak-anak ibu saudara yang dulunya selalu membawa kami berjalan-jalan.pantas betul masa berlalu.

hurm,,tapi bukan itu point utama yang ingin diutarakan.
tersebutlah al-kisah di satu mall di Kuala Lumpur.saya dan abang saya berhenti di satu musolla mall tersebut untuk menunaikan solat.selesai je solat,ternampaklah seorang budak perempuan yang saya kira umurnya dalam lingkungan belasan tahun.,mungkin tingkatan 2,bersama ibunya.begitu sayang sungguh ibu ini terhadap anak perempuannya(yela,sape tak sayang anak kan).si ibu ini membantu si anak membetulkan telekung sembahyangnya,selepas menyembunyikan urat-urat rambut dari kelihatan,satu ciuman kasih sayang dari seorang ibu singgah di dahi anak gadisnya itu.saya pun terharu dan cemburu melihat situasi ini.namun agak terkilan selepas melihat anak perempuannya itu keluar dari musolla tanpa menutup kepalanya dan membiarkan rambutnya terlepas ditiup angin.kagum dengan kasih sayang si ibu terhadap anaknya namun agak tidak lengkap sayang yang diberikan dengan hasilnya yang sebegitu.ada sedikit perkara yang terbuku di hati selepas melihat situasi ini.mungkin anda boleh mangagak namun,biarlah saya dan Allah yang tahu.

Pokok yang mempunyai akar yang kukuh serta dibajai akan terus bertahan dan menghasilkan buah yang berkualiti.Hasilnya yang memuaskan hati pasti memberikan kepuasan dan kesan positif kepada tuan kebun.bagus bukan? (~_^)

sebab itu peribahasa ada mengatakan,melentur buluh biarlah dari rebungnya.Nasi yang sudah menjadi bubur tidak akan kembali menjadi nasi. (^_^)Note : rindu irfan,sofia and hakimi... ;-(

1 comment:

Sultan said...

ish3...
bdk2 zaman skrg...
~