Monday

Syawal dirai nikmat disyukuri


Salam Syawal...
Semalam,hari ini,rumah terbuka masih rancak diadakan.Dan juadah pun,,hmmm...boleh tahan...Dannn berat badan pun naik-naik,tidak turun-turun.(haish,bila nak start puasa enam?)

Open house sana sini,suasana raya masih terasa walaupun budak sekolah sudah kembali ke sekolah,orang dewasa sudah kembali bekerja.Ayuh,semamgat untuk kembali bekerja!hehe.yang pasti bagi yang masih bercuti,masih lagiiiiiii menikmati cuti ini. =)

Apabila bercakap tentang lebaran,kuih raya,baju raya,kasut raya dan lain-lain raya memang tidak dapat dipisahkan,bukan?Menyentuh perihal baju raya.berapa pasang  tahun  ni?Wah,ada yang 5,6 pasang,ada juga yang 8,9 pasang!Semangat ye nak raya. =)
Tak kisah lah berapa pasang baju raya masing-masing,tapi yang pasti jangan membazir.Rasanya sepasang pun dah cukup untuk dipakai pergi solat raya.Yelaaa,nak solat raya sunat pakai baju baru.Tapi kalau 8,9 pasang?tiap-tiap hari nak baju baru!Tak salah pun banyak baju,tapi kalau niat nak menunjuk-nunjuk,itu yang salah!Bagi saya,sepasang dah memadai.Raya kedua,ketiga dan seterusnya,tak kisah pun recycle baju dulu-dulu.Yang penting apa erti lebaran perlu diutamakan.Hayati erti sebenar eid fitri.Eidul Fitri adalah untuk meraikan kemenangan setelah 'berjaya' mengharungi sebulan Ramadhan dan menzahirkan rasa kesyukuran.Alhamdulillah . . . 
paling penting kesederhanaan adalah pilihan terbaik.
Taqabbalallahu minna wa minkum . . .

Apa-apapun,kanak-kanak adalah insan yang paling gembira di hari raya dan hilai tawa merekalah yang menceriakan suasana,kan Iman??? =)

No comments: